Is België binnenkort het eerste land met een wet tegen rugpijn?

België zet een opvallende stap als het eerste land dat werkt aan een wet om het risico op spier- en rugletsels op het werk te vergelijken met blootstelling aan andere gezondheidsrisico's. Deze Europese primeur houdt in dat werkgevers zich zouden moeten inzetten voor de gezondheid van hun werknemers. Het voorstel, onder leiding van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, geniet unanieme steun van het overlegorgaan van werkgevers en werknemers.

De nieuwe wet zou spier- en rugletsels op het werk op gelijke voet plaatsen met kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's. Jaarlijks treffen spier- en skeletaandoeningen op de werkplek namelijk 2,5 miljoen Belgen, wat leidt tot 3 miljard euro aan extra uitgaven in de gezondheidszorg en langdurige ziekte veroorzaakt bij meer dan 200.000 werknemers en zelfstandigen.

Risicos analyseren en ze serieus nemen

België zou het eerste Europese land zijn dat deze problemen met een specifieke wet aanpakt, volgens Maarten Hermans, expert welzijn op het werk en betrokken bij de onderhandelingen voor ACV. De wet biedt een stevige basis om bedrijven, preventiediensten en arbeidsartsen te dwingen de risico's serieus te nemen. Dit betekent niet noodzakelijk dat elke werknemer onmiddellijk een nieuwe bureaustoel krijgt, maar wel dat werkgevers een risico-analyse moeten maken en eventuele preventieve maatregelen moeten nemen met betrekking tot de ergonomie op de werkplek.

Voor welke beroepen is dit relevant? In principe zou de wet voor elke werkgever en werknemer gelden. Dus niet alleen voor fysiek veeleisende banen. Factoren zoals repetitieve bewegingen onder tijdsdruk, stress en blootstelling aan tocht spelen ook een rol.

Stephan Tomlow, verantwoordelijk voor ergonomie bij Liantis, benadrukt dat de wet ervoor zou zorgen dat de juiste hulpmiddelen, zoals een ergonomische bureaustoel die volledige aanpasbaar is naar de gebruiker, sneller hun intrede doen op de werkvloer. Kleinere bedrijven zouden, ondanks mogelijke beperkingen, de zorgen van werknemers niet zomaar meer kunnen negeren.

Wat met de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf?

Wat betreft de verantwoordelijkheid van werknemers voor hun eigen gezondheid, ligt de eindverantwoordelijkheid voor het welzijnsbeleid op het werk bij de werkgever. De wet erkent echter dat er bij gezondheidsproblemen een duidelijke link moet zijn met het werk. Als een werknemer bijvoorbeeld door extreme zwaarlijvigheid rugproblemen heeft, kan de werkgever daarop worden aangesproken als er investeringen zijn gedaan voor preventieve maatregelen. Bovendien zouden werknemers ook verplicht zijn om effectief gebruik te maken van de investeringen die door de wergever gedaan worden.

Wat betreft de kosten voor bedrijven benadrukt Maarten Hermans dat mogelijke extra kosten voor preventiebeleid zich snel zouden terugverdienen door minder kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Stephan Tomlow voegt eraan toe dat vooraf nadenken over en investeren in preventie vaak tijd en geld bespaart. Er zijn voorbeelden genoeg van bedrijven waar, na het kiezen voor een ergonomisch geoptimaliseerde werkomgeving, het ziekteverzuim en de daarbij horende kosten sterk daalden.

Vind je het welzijn van de werknemers ook belangrijk en wil je niet wachten op de nieuwe wet? Vraag dan nu al een gratis risico-analyse door onze ergonomiexperts aan!


Bron: Het Laatste Nieuws