Ergonomische bureaustoelen
Een goede zithouding op je ergonomische bureaustoel
Nek- en rugpijn zijn pretje. De oorzaak is nog altijd vaak een verkeerde zithouding op het werk. De juiste werkhouding aannemen blijft voor velen een uitdaging, en met name je bureaustoel speelt daarbij een grote rol. Wanneer je dagelijks meerdere uren aan eens stuk achter een bureau zit, kan je jezelf een grote dienst bewijzen door een ergonomische bureaustoel te kopen.
Het is simpel: een foute stoel zorgt er gewoon voor dat je verkeerd zit. Voor eventjes lijkt dit misschien geen probleem, maar op lange termijn zorgt zo’n verkeerde houding voor pijnlijke nek-, schouder- of rugklachten. Staat je bureaustoel niet op de juiste zithoogte? Dan kunnen je voeten de grond niet raken, wat er dan weer voor zorgt dat de doorbloeding belemmert wordt. Zorgt de rugleuning voor te weinig ondersteuning? Dan ga je al snel onderuit gaan zakken in je stoel. Je merkt het al, niet elke bureaustoel is dus per definitie een goede stoel!
Maar niet getreurd, ergonomische stoelen brengen wel heel wat voordelen met zicht mee ten opzichte van gewone bureaustoelen. Ze zijn namelijk perfect in te stellen op jouw unieke lichaam! De ondersteuning van de onderrug, de hoogte van de armleuningen, de zitdiepte… alles kan! Meer over alle voordelen van ergonomische bureaustoelen kan je trouwens terugvinden in onze ergonomiegids.
Wil je weten welke bureaustoel bij rugklachten de beste keuze is? Ontdek het dan hier!
Wat is de perfecte ergonomische bureaustoel?
De perfecte ergonomische bureaustoel is voor iedereen verschillend, want dit is onder andere afhankelijk van je lengte, gewicht en het werk dat je doet. De juiste ergonomische stoel vinden vraagt soms wat zoekwerk, maar met enkele basisvoorwaarden in het achterhoofd is het zeker mogelijk om die te vinden!
Vanzelfsprekend moet je je ergonomische bureaustoel eerst even uittesten. Controleer of de zitdiepte niet te diep is en of het bereik van de hoogteverstelling volstaat voor je lengte. Ook een ergonomische rugsteun is van cruciaal belang. Bij voorkeur is deze ook verstelbaar. Wil je echt volledige ondersteuning, kies dan een bureaustoel met hoofdsteun, zodat ook je nek en hoofd minder belast worden.
Wist je dat de meeste van onze ergonomihsce bureaustoelen voorzien zijn van de NPR 1813 of NEN-EN 1335 keurnormen? Deze zijn een bewijs dat de stoel voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van ergonomisch zitten.
De instel-opties van een ergonomische bureaustoel
Ergonomische bureaustoelen zijn perfect op jouw unieke lichaam af te stellen. Standaard beschikken ze over volgende instelmogelijkheden:
- In hoogte verstelbare armleggers
- Zithoogteverstelling
- Lulbaalsteun (biedt extra ondersteuning in de onderrug voor een behoud van de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom)
- Gewichtsregeling (zodat je de rugleuning gemakkelijk naar achteren kan kantelen, afgesteld op basis van jouw lichaamsgewicht)
Je kan echter ook voor extra comfort kiezen met enkele optionele opties:
- Verstelbare zitdiepte van de zitting
- In hoogte verstelbare rugleuning
- Verstelbare lendensteun (om je rug nog nauwkeuriger te kunnen ondersteuning)
- Multi-dimensioneel verstelbare armleggers (verstelbaar in breedte of diepte en eventueel zelfs met verstelbare opdekken)
- Synchroonmechaniek (zodat de zitting en rugleuning evenredig naar achter kantelen, waardoor de zithoek gelijk blijft)
- Hoofdsteun (vast of verstelbaar)
- Flexibele rugleuning (bij sommige specifieke modellen kan de rugleuning ook opzij bewegen, zodat je ondersteund blijft als je naar links of rechts leunt om dat document op de hoek van je bureau dichterbij te nemen)
Uw bureaustoel goed instellen
Enkele tips voor hoe je jouw bureaustoel correct kan instellen:
- Zithoogte: Zorg dat je benen een hoek van 90 graden vormen, dat je knieën nooit boven je heupen uit komen en dat je voeten plat op de grond staan.
- Zitdiepte: Zorg ervoor dat je niet te diep zit en ongeveer een vuist tussen de voorkant van de zitting en je knieholte kan steken. Op die manier zit je mooi met je rug tegen de rugleuning maar voorkom je dat de zenuwen en bloedvaten van je benen bekneld geraken. Kleine of grote mensen doen er verstandig aan om een ergonomische bureaustoel met zitdiepteverstelling aan te schaffen, zodat ze zeker de correcte zitdiepte kunnen instellen.
- Armen: Zorg ervoor dat je armen een hoek van 90 graden maken. Indien de armleggers te hoog zijn, ga je je schouders automatisch gaan optrekken. Staan ze te laag, dan ga je sneller onderuit zakken. Dit is dus een belangrijke instelling!
- Nek: Een ergonomische bureaustoel met neksteun zorgt ervoor dat je nek minder belast wordt, waardoor je minder last hebt van een stijve nek of hoofdpijn.
- Bureauhoogte: Ook de hoogte van je bureau is heel belangrijk. Koop dus altijd een bureau waarvan de hoogte verstelbaar is of investeer in een zit-sta bureau, zodat je het bureau perfect kan afstellen op de hoogte die voor jouw lichaam geschikt is.
Ergonomische bureaustoelen kopen
Ben je op zoek naar een nieuwe ergonomische bureaustoel? Dan bestel je die vlot, veilig én aan de scherpste prijs bij Inofec! Onze eigen bezorgdienst levert de bureaustoel helemaal gratis en volledig gemonteerd op je kantoor. 100% gebruiksklaar dus, want ook de verpakking nemen we terug mee. Zo moet jij die niet weggooien en kunnen we die meteen milieuvriendelijk recycleren.
Natuurlijk kan je bij Inofec nog heel wat meer terecht. Naast ergonomische bureaustoelen van topmerken als Girsberger en Herman Miller vind je bij ons ook een uitgebreid aanbod aan kantoorstoelen, directie bureaustoelen, design bureaustoelen, vergaderstoelen, loungemeubilair, bureaus, zit-sta bureaus, archiefkasten, scheidingswanden en nog veel meer!
Heb je wat hulp nodig bij het kiezen van je ergonomische bureaustoel? Neem dan zeker contact op met onze verkoopsafdeling of breng een bezoek aan onze 3.500m2 grote showroom in Tielt!