Burn-out is geen eindpunt, maar een keerpunt!

Als je aan een Noord- Europeaan vraagt hoe het met hem gaat, dan krijg je bijna altijd het antwoord: druk, druk, druk. Wij associëren ‘druk’ maar al te vaak met ‘goed’. Maar is dat wel zo”, vraagt Jessie De Caluwe zich luidop af. De net zestig geworden mediafiguur weet waarover ze praat want jaren na elkaar holde ze van de ene opdracht naar de andere. Haar energievoorraad leek wel onuitputtelijk tot haar lichaam haar eensklaps in de steek liet.

Leading lady

Alhoewel ze aanvankelijk nooit de ambitie had om televisiewerk te doen, besliste een cameratest daar anders over. Via het legendarische TV Touché maakte het grote publiek voor het eerst kennis met Jessie De Caluwe. Van dan af aan ging het razendsnel want de geboren Oost-Vlaamse groeide uit tot de leading lady van de staatszender. Na haar duopresentatie met icoon Jan Van Rompaey in Argus kreeg De Caluwe haar eigen programma’s zoals 3 uur Jessie en Zeg maar Jessie.

“Als perfectionist geboren, stak Jessie De Caluwe heel veel tijd en energie in die programma’s, maar ze deed nog zoveel meer: ze dubde animatiefilms, presenteerde radioprogramma’s, sprak documentaires in, praatte allerlei festivals en bedrijfspresentaties aan elkaar en ging zelfs op tournee met de coverband LSP Band. Een zwaar verkeersongeval deed haar vier maanden in het ziekenhuis belanden, maar het duurde niet lang vooraleer ze weer in de dagelijkse ratrace stapte.

Wat wil ik?

Op weg naar een vakantiebestemming kreeg Jessie een serieuze waarschuwing. Ze voelde zich plots helemaal leeg en over-emotioneel. Bijna de hele reis bleef Jessie in bed en als ze wakker werd, was het om te huilen. Later ging het van kwaad naar erger. “Had ik een depressie of een burnout?”, vroeg Jessie zich toen af. “Als je geen zin meer hebt om te eten, te praten of te werken dan neig je eerder naar een depressie. Heb je wel nog zin, maar heb je er de fut niet meer voor, dan is een burn-out waarschijnlijk. Ik had een bikkelharde burn-out.”

Intussen zijn we enkele jaren verder en heeft Jessie haar leven weer op de rails gekregen. “De crash is een dankbaar keerpunt in mijn leven geworden. Ik leef veel bewuster en ik stel me regelmatig de vraag: Wat wil ik en wat wil ik niet?”, vertelt ze. “De term ‘burn-out’ is inmiddels goed ingeburgerd, maar te weinig mensen weten waar die exact voor staat. Ik merk vooral nog de schaamte, het onbegrip en vooral de angst om werk, partner of vrienden kwijt te raken. Via mijn lezingen wil ik mijn steentje bijdragen om een burn-out nog meer bespreekbaar te maken.”

Werkomgeving beïnvloedt de gezondheid

Het zijn niet alleen psychologische factoren die bijdragen aan de hoeveelheid stress die een individu ervaart. Ook de fysieke werkomgeving kan een impact hebben op de gezondheid van de werknemer en dat zowel in positieve als in negatieve zin. Wie een nieuw kantoorgebouw ontwerpt, mag niet alleen aandacht hebben voor het architecturale, maar houdt ook best rekening met het uitzicht, de lichtinval en de ventilatie.

Al deze fysieke factoren kunnen namelijk helpen om het stressniveau van de werknemers te verminderen en hun productiviteit te verhogen. Onderzoek toont aan dat geurtjes de sterkste emoties opwekken. Niemand vindt het leuk om in een onwelriekende omgeving te werken. Ook geluid kan nefast zijn voor het welzijn van de medewerkers. Een investering in geluidsabsorberend kantoormeubilair kan het verschil maken zijn. Maar wellicht de allerbelangrijkste factor is het daglicht want voldoende lichtinval zorgt ervoor dat de medewerkers zich beter voelen in hun vel en beter presteren.