Vermijd een winterdipje op kantoor

Dit weekend werd er opnieuw overgeschakeld op het winteruur. We mochten dus één uur extra slapen, hoera! Helaas zorgt dit er ook voor dat het nog vroeger donker is, waardoor heel wat mensen maar weinig daglicht meer te zien krijgen als ze overdag op kantoor zitten. Voeg daar nog de lage temperaturen aan toe, en de kans op een winterdipje is plots niet meer zo veraf. Wil je dit vermijden? Lees dan zeker onze tips!

Temperatuur

De ideale temperatuur op kantoor ligt tussen de 22 en 26 graden. Je zet die verwarming dus best niet al te hoog , want ook een te warm kantoor heeft een negatief effect op de productiviteit.

Heb je vaak last van koude handen of voeten? Zorg er dan zeker voor dat je de correcte (ergonomische) houding aanneemt tijdens het werken, zodat de doorbloeding nergens belemmerd wordt. Hierbij kan een goede ergonomische bureaustoel in combinatie met een verstelbaar bureau op de juiste hoogte heel wat helpen.

Al even ergerlijk als koude handen en voeten, is het moeten plaatsnemen op een koude stoel uit kunststof tijdens de middagpauze of een meeting. Kies daarom voor kantine- of vergaderstoelen die gedeeltelijk of volledig gestoffeerd zijn, of opteer voor soft seating-meubilair voor uw informele en ontspannen vergaderingen.

Soft Seating

Zuurstof

Frisse buitenlucht zorgt voor extra zuurstof, en extra zuurstof bevordert de concentratie. In de winter zet je echter niet zo snel een raam open. Toch is de opname van voldoende (verse) zuurstof noodzakelijk om een goede concentratie te behouden. Zet daarom over de middag je raam toch even open, al is het maar voor vijf minuten. De frisse, zuurstofrijke lucht zal je na de middag meteen een mentale boost geven. Gedaan dus met dat dipje na de lunch!

Licht

Tijdens het pendelen van en naar het werk is het tijdens de wintermaanden vaak donker. Daarom is het belangrijk dat je kantoor overdag voldoende verlicht is, en dit bij voorkeur door natuurlijk licht. Natuurlijk licht zorgt er namelijk voor dat je huid voldoende vitamine D aanmaakt, wat ons immuunsysteem positief beïnvloed. In een kantoor met veel natuurlijk licht kan je lichaam ook de overgang van dag naar nacht waarnemen, wat er dan weer voor zorgt dat je bioritme niet ontregelt wordt. Het grote gevolg hiervan? Een goed humeur en een goede gezondheid!

natuurlijk-licht

Helaas kan niet iedereen beschikken over voldoende natuurlijk licht op kantoor. Daarom zijn we op zoek gegaan naar enkele oplossingen om toch je dagelijkse portie vitamine D te bekomen, je bioritme wat op pijl te houden of op z’n minst een frisse mindset te creëren.

Strek de benen

De eenvoudigste (en ook meest gezonde) manier om toch wat natuurlijk licht te krijgen, is door elke dag even naar buiten te gaan en een rondje te wandelen. Zo ben je meteen ook even in beweging en heb je direct een portie frisse, gezonde buitenlucht binnen om je nadien terug volledig te kunnen concentreren achter je bureau!

Dynamisch lichtsysteem

Een snel opkomende trend om het gebrek aan natuurlijk licht op te lossen, is het gebruik van dynamische lichtsystemen. Deze zorgen ervoor dat het kunstlicht aangepast wordt aan het moment van de dag. Deze verandering in kleurtemperaturen bootst het daglicht zo goed mogelijk na. Zo schijnt er ’s ochtends activerend wit licht, terwijl dit tijdens de lunchtijd wat warmer wordt om meer ontspanning te bieden. Net na de lunch wordt het licht weer koel, om aan het einde de werkdag af te sluiten met warmer, roder licht dat de zonsondergang nabootst.

Fris kantoormeubilair in een open ruimte

Door uw kantoorruimte in te richten met kantoormeubilair in lichte kleuren, zal de dag veel aangenamer verlopen dan wanneer u acht uur in een donkere ruimte moet doorbrengen. Kies daarom voor wit of licht-kleurig meubilair en zorg voor enkele accentkleuren die wat extra punch geven aan de inrichting.

open-landschapskantoor

Overweeg zeker ook even om bij de inrichting van uw gebouw te kiezen voor een open landschapskantoor. Op die manier creëer je een fris, open gevoel en laat je meestal ook veel meer natuurlijk licht binnen. Door het open karakter kan dit natuurlijk licht zich zonder obstructies van muren vrij verspreiden, waardoor iedereen ervan kan genieten.

Volstaat een rondje lopen niet en is een dynamisch lichtsysteem of open landschapskantoor te duur? Kies dan op z’n minst voor de juiste verlichting op kantoor. Je leest alles over warm en koud licht op onze blog!