5 tips tegen burn-out

Burn-out is dé arbeidsziekte van onze moderne tijd. Niemand blijkt er immuun voor te zijn want zelfs de sterkste karakters gaan vroeg of laat eronderdoor. Radiostem en televisiegezicht Jessie De Caluwe geeft je vijf tips om dit te vermijden.

1. Durf nee te zeggen

“Je moet de moed hebben om het moeten te schrappen. Dit zinnetje is in mijn hoofd blijven hangen. In het verleden durfde ik nooit ‘neen’ zeggen. Ik had schrik om de mensen teleur te stellen, maar op den duur raak je jezelf kwijt.”

2. Stel realistische doelen

“Leg niet telkens de lat hoger. Hou realistische doelen voor ogen en streef die na. Laat je niet beïnvloeden door anderen. Als het eens minder goed lukt om zich op het werk te concentreren, dan moet je dat gewoon aanvaarden.”

3. Durf je smartphone uit te zetten

“Wie durft het aan om zijn gsm uit te zetten of om zijn mails een hele dag niet te bekijken? We willen constant bereikbaar zijn en dat met alle gevolgen van dien. Hoe belangrijk is het om als eerste van iets op de hoogte te zijn?”

4. Houd kuis in je sociale leven

“Door de jaren heen bouw je een netwerk van sociale contacten op. Het heeft geen zin om je daar krampachtig aan vast te klampen. Sommige mensen vragen alleen maar energie zonder dat je daar zelf iets positiefs uithaalt. Schrap die personen uit je vriendenkring.”

5. Ga naar buiten

“Het is belangrijk om op regelmatige tijdstippen afstand te nemen en van aan de zijlijn toe te kijken. Door van omgeving te veranderen, kun je de batterijen opnieuw opladen. Reizen of sporten zijn een weldaad, maar gewoon buiten komen kan al voldoende zijn.”