6 trends voor uw kantoorinrichting in 2023!

1 | Organische vormen

Echt een nieuwe trend is het niet, maar ook in 2023 zullen organische vormen centraal staan in heel wat inrichtingen. Deze vrije, natuurlijke vormen vinden we niet alleen terug in het meubilair (vaak gecombineerd met zachte materialen), maar ook in accessoires waarmee het kantoor aangekleed wordt. Deze trend zal in alle kleuren terugkomen in het kantoorinterieur, maar wordt vooral gecombineerd met de kleuren in de volgende trend.

2 | Beige en natuurgebonden kleuren

Steeds vaker wordt bij de inrichting van een kantoor een combinatie gemaakt van beige-tinten met complementaire (aardse) kleuren. Deze kleur komt terug bij zowel strakke als organische inrichtingen en wordt vaak gecombineerd met olijfgroen, grijs, bruin en alle andere kleuren binnen dit spectrum.

3 | Hybride werken

Door de coronapandemie moesten heel wat mensen plots van thuis werken. Veel bedrijven en werknemers merkten dat dit best prettig en efficiënt kan zijn, maar ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Ondertussen kiezen de meesten voor de combinatie van thuiswerk en aanwezigheid op kantoor.

Het nieuwe kantoor heeft tegenwoordig vooral een sociale functie waarbij verbinding en interactie centraal staan. Zo bied je de werknemers verschillende manieren om samen te komen, niet alleen voor overleg maar ook voor de lunch, koffiemomenten en ontspanning. Dit vraagt om creatieve, flexibele ruimtes die meerdere functies vervullen. De inrichting moet inspireren, aansluiten bij de identiteit van het bedrijf en van het kantoor weer een fijne plek maken. Besteed daarom voldoende aandacht aan nieuwe ruimtes, maar neem ook de reeds beschikbare ruimtes onder handen. Richt je niet alleen op vergaderruimtes, maar denk ook aan gezamenlijke ruimtes zoals kantines en ontvangstruimtes zodat die kunnen voldoen aan de nieuwe sociale functie van het kantoor. Je gaat niet naar het kantoor omdat je op kantoor moet zijn, maar omdat je daar samen met anderen wil zijn.

 

Trend 4 | Duurzaam, maar dan next level

Bij Inofec dragen we duurzaamheid al langer hoog in het vaandel. Gezien het huidige klimaat wordt duurzaamheid natuurlijk steeds belangrijker en dit zal in 2023 niet anders zijn. Daarom werken we steeds vaker met producten die dicht bij huis geproduceerd worden en krijgen ook circulaire producten heel wat aandacht. Bij circulaire producten worden zo weinig mogelijk nieuwe materialen gebruikt en kunnen nagenoeg alle materialen en onderdelen later opnieuw gebruikt worden.

Trend 5 | Welzijn op kantoor

Het fysieke en mentale welzijn staat ook in 2023 meer dan ooit op nummer één bij heel wat werknemers en werkgevers. Naast de duidelijke voordelen voor de werknemer, brengt dit ook heel wat voordelen met zich mee voor de werkgever. Denk maar aan minder ziekteverzuim, minder personeelsverloop en een hogere productiviteit!

Zowat overal wordt er ondertussen rekening gehouden met goede ventilatie, temperatuurregeling, voldoende daglicht, de juiste werkmiddelen… Wat echter ook steeds meer aandacht krijgt, is de akoestiek en mogelijkheid tot beweging tijdens het werken.

De akoestiek kan bijvoorbeeld een stevige boost krijgen wanneer je gebruik maakt van akoestische opzetwanden, scheidingswanden, wandpanelen, plafondpanelen en zelfs akoestische plantenbakken en schuifdeurkasten. Deze hulpmiddelen zijn zeker aan te raden in landschapskantoren waarin veel glas en beton aanwezig is, en een echte must wanneer er in deze kantoren ook geen tapijt aanwezig is.

Natuurlijk is ook voldoende beweging op kantoor van cruciaal belang. Denk maar aan zit-sta bureaus, tafels om staand te vergaderen, Swoppers en andere bewegings-stimulerende bureaustoelen… Te veel eigenlijk om op te noemen, dus hebben we hier een volledige Ergonomiegids aan gewijd, die je hier gratis kan downloaden!

Trend 6 | Haal de natuur naar binnen

Eigenlijk gaat deze trend hand in hand met heel wat van bovenstaande tips. Wanneer je de natuur naar binnen haalt, komt dit sowieso het welzijn op kantoor ten goede. Daarnaast bestaan planten natuurlijk steevast uit organische vormen én passen ze perfect binnen een rustgevend interieur met beige-tinten en andere complementaire kleuren. Waar wacht je dus nog op?!

Meer tips nodig? Of heb je wat hulp nodig om deze tips ook bij jouw interieur te integreren? Twijfel dan zeker niet om ons te contacteren via [email protected] of op 056 61 52 04!