Clean desk, clean mind (in vijf stappen)

Clean desk is de term die wordt gebruikt om een opgeruimde werkplek te beschrijven waar er weinig tot geen rommel of onnodige voorwerpen op het bureau te vinden zijn. Het gaat erom dat het bureau en de directe omgeving vrij zijn van afleidingen. Alleen de noodzakelijke items zijn aanwezig. Het concept van een clean desk draagt bij aan het verminderen van stress, het verbeteren van de efficiëntie en het verhogen van de focus en creativiteit.

Een clean desk kan dus veel meer betekenen dan alleen een opgeruimde werkplek. Het zorgt namelijk ook een opgeruimde geest en helpt om je mentale toestand te verbeteren. Wij geven je alvast enkele tips om je bureau zo proper mogelijk te houden.

Vijf tips om je bureau zo proper mogelijk te houden:

 1. Goed afsluiten is goed beginnen:
  Ruim je bureau aan het einde van elke werkdag op om te voorkomen dat rommel zich ophoopt. Zo begin je de volgende dag aan een proper bureau, motivatie gegarandeerd!

 2. Go Digital!
  Probeer de papierstroom zo veel mogelijk te minimaliseren. Durf je sommige formulieren niet weg te gooien? Scan ze dan! Zo kan je ze opslaan in digitale mappen in plaats van stapels papier op je bureau te hebben. Toch nog wat papieren bijhouden? Zet hiervoor dan een fysieke inbox (je weet wel, zo’n ‘bakje’) zodat ze niet overal rondslingeren.

 3. Weg met afleidingen:
  Kijk eens rond op je bureau en bedenk wat er op dat moment echt moet zijn. Bepaal waar je aan werkt, maak een takenlijst en kies wat je nodig hebt voor dat project, en verwijder dan al het andere.

 4. Maar dan ook echt ALLE afleidingen:
  Er kunnen ook dingen zijn die u elke dag gebruikt, maar dat betekent niet altijd dat ze op uw bureau moeten staan. Ruim je ruimte op door dingen, zoals een kalender, op de muren om je heen of in lades te hangen. Pro-tip: Geef deze benodigdheden een vaste plek waar je ze altijd kunt vinden. Op die manier hoef je de volgende keer dat je iets moet nieten niet door lades te spitten. Je weet precies waar het is - niet bovenop je bureau!

 5. Maak het een routine:
  Lukt het niet elke avond om je bureau helemaal op te ruimen? Plan dan op zijn minst regelmatig tijd in om je bureau op te ruimen en schoon te maken. Vrijdagavond is hiervoor het ideale moment, want zo kan je op maandagochtend vol goeie moed aan de nieuwe werkweek beginnen!

Een clean desk zorgt dus voor minder stress, meer efficiëntie en een verbeterde gezondheid en welzijn. Door het volgen van de onze tips kan je een opgeruimde werkplek behouden en zo de voordelen ervan blijven ervaren. Probeer het eens uit en ontdek hoe een clean desk je werkplezier en mentale gezondheid kan verbeteren!