Evenwicht tussen concentratie en communicatie

Terwijl vroeger vooral de concentratie op kantoor centraal stond, wordt er de laatste jaren ook steeds meer belang gehecht aan communicatie op de werkvloer, mede dankzij de opmars van het nieuwe werken. De ideale werkomgeving bestaat dus al lang niet meer uit enkel een bureau en een computer in een klein kantoortje. Maar hoe kan je nu het juiste evenwicht vinden tussen voldoende ruimte voor zowel concentratie als communicatie?

Ruimtes voor concentratie

Geconcentreerd werken gebeurd nog steeds hoofzakelijk achter een bureau. Om toch voor wat variatie te zorgen kan je de mogelijkheid bieden aan je werknemers om dagelijks te kiezen achter welk bureau ze willen plaatsnemen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat er een ergonomische bureaustoel aanwezig is, evenals een verstelbaar bureau of een (elektrisch) verstelbare zit-sta tafel. Op die manier kan elke werknemer snel de werkplek aanpassen en volledig afstellen naar zijn of haar persoonlijke wensen.

In elke concentratiewerkplek speelt ook de akoestiek een belangrijke rol. Daarom zal je er vaak akoestische opzetwandenscheidingswanden, wandpanelen of zelfs akoestische schuifdeurkasten terugvinden.

Akoestische wanden Blauw
Akoestische wanden zorgen voor een betere akoestiek en minder geluidsoverlast.

Het individuele kantoor
De bekendste concentratiewerkplek is natuurlijk het individuele kantoor, waar werknemers kunnen plaatsnemen om volledig afgesloten en ongestoord te kunnen werken. In deze ruimtes kunnen ook (confidentiële) telefoongesprekken worden gevoerd zonder de andere medewerkers te storen.

individueel kantoor

De afgeschermde werkplek
Naast het individuele kantoor is er de afgeschermde werkplek, waar werknemers plaatsnemen die zéér geconcentreerd willen werken maar toch sporadisch overleg moeten plegen. Deze werkplekken worden vaak voorzien van halfhoge scheidingswanden en opzetwanden, die ervoor zorgen dat elke werknemer zowel visueel als akoestisch afgeschermd is zonder helemaal afgesloten te zijn.

afgeschermde werkplek

De open eiland-werkplek of benchwerkplek
Is er toch geregeld communicatie nodig tussen de verschillende medewerkers, dan is er de steeds populairder wordende open eiland-werkplek. Hierbij worden twee, vier tot zelfs zes of meer werkplekken geclusterd door het gebruik van een bench-werkplek of “eiland”. Vaak worden op deze eilanden ook akoestische opzetwanden gemonteerd. Op die manier biedt de eiland-werkplek het beste van twee werelden: de werknemers kunnen eenvoudig overleggen met collega’s, maar ook geconcentreerd werken wanneer nodig.

Eiland-werkplek

Ruimtes voor communicatie

Zoals reeds gezegd spelen ruimtes voor communicatie en samenwerken een steeds belangrijkere rol. Deze ruimtes zijn hoofdzakelijk bedoelt om formeel of informeel te overleggen. Het mag natuurlijk niet de bedoeling zijn om hierbij de geconcentreerde medewerkers in andere kantoorruimtes te storen. Daarom is ook hier het gebruik van akoestische wandpanelen aan te raden.

De vergaderzaal
Wanneer de woorden communicatie en samenwerken vallen, wordt er vaak aan de traditionele vergaderzaal gedacht. Deze ruimte is dan ook in bijna elke kantooromgeving aanwezig, maar wordt bij voorkeur vooral gebruikt om externe bezoekers te ontvangen. Daarom is het belangrijk om in een vergaderzaal extra aandacht te besteden aan de uitstraling van de ruimte. Kies dus voor een imposante vergadertafel en stijlvolle vergaderstoelen om een professionele indruk na te laten. Stel hiervoor ook een ruim budget op, want tenslotte is dit toch een visitekaartje voor uw bedrijf.

vergaderzaal Van Honsebrouck

Coffee-corner, bubble en lounge werkplek
Communicatie moet echter niet alleen met externe personen gebeuren, ook intern zijn overleg en samenwerking zéér belangrijk. Voor kort overleg tussen meerdere collega’s in een ontspannen sfeer is de coffee-corner de ideale plek. Indien er toch grondiger overlegd moet worden, kan er gekozen worden voor de zogeheten “Bubble” of de “lounge werkplek”. Het verschil tussen de twee is simpel. Een bubble is een volledig afgesloten ruimte, vaak voorzien van een whiteboard of ander presentatiemateriaal, terwijl een lounge werkplek een sofa-achtige werkplek is. Deze lounge werkplek bevindt zich in een grotere, open ruimte en is voorzien van halfhoge wanden die zowel visueel als akoestisch afschermen, zonder toch helemaal afgesloten te zijn.

 

Lounge werkplek

Het evenwicht bij u herstellen?

Benieuwd hoe we uw kantoorruimte kunnen klaarstomen voor het nieuwe werken en er zo het evenwicht tussen concentratie en communicatie kunnen optimaliseren? Onze professionele adviseurs komen graag vrijblijvend ter plaatse om alle mogelijkheden met u te bespreken. Maak nu een afspraak of breng een bezoek aan onze showroom.