Retro is hip!

Hipsters zien er uit als oude wielrenners of getatoeëerde zeemannen. Ze bezoeken barbiers en rijden op caféracers of singlespeedfietsen van het merk ‘Achiel’. Vergis je echter niet: die singlespeedfietsen zijn lichtgewichten met goede remmen, de tattoos zijn trendy en goed verzorgd en de barbiers werken met topmateriaal van nu.

Retro, vintage, oldschool, classic. Termen voldoende om de drang naar ‘die goeie ouwe tijd’ te benoemen. We leven in de – logisch – meest moderne en meest hippe tijd en toch lijkt de nood aan goede oude degelijkheid groter dan ooit. Al klopt dat laatste niet helemaal: het is vooral de look die we willen, in combinatie met hedendaags comfort. Ook voor kantoormeubelen geldt dat. Sinds 1959 speelt Meubelfabriek De Valk (Nederland) daarop in met stalen meubels. Toen nog ‘vintage’, tegenwoordig ‘retro’, al kan je over termen discussiëren (zie kader hiernaast). Hoe dan ook: gaandeweg breidde het aanbod uit en vandaag verdienen de industriële meubelen van Studio De Valk – in België exclusief bij Inofec te verkrijgen – meer dan een overweging.

Retro kantoormeubelen verenigen immers het beste uit twee werelden. Of twee uiteenlopende decennia. De sfeer en het uitzicht van vroeger, met de voordelen van vandaag. Moderne en degelijke materialen, een goede ergonomie, productiemiddelen die up-to-date zijn, maar de herinneringen en de emoties uit je jeugd, schooltijd of familiegeschiedenis. De typische buizenframes van de stoelen die het vernieuwde Tongerlohuys in Roosendaal sieren, katapulteren je zo terug naar je eigen schooltijd. Je kan daar vrolijk van worden, of net licht bedroefd, maar onberoerd laten ze je zeker niet!

Wat is wat? De termen worden vaak door elkaar of inwisselbaar gebruikt, maar 'Retro' is niet hetzelfde als 'Vintage', en 'Antiek' blijkt nog iets anders te zijn.

Retro

Het verwijzen naar of geïnspireerd zijn door het verleden, in een modern jasje. Geen kopie dus, maar de vormgeving van een hedendaags product, die doet terugdenken aan vroeger. De look van een kast uit de jaren 1960 zoals ze bij oma en opa stond, maar met moderne rollagers.

Vintage

producten met wat jaren op de teller, die op een hernieuwde belangstelling kunnen rekenen. Handgemaakt, design, met een verhaal of concrete context. Een stuk met karakter. Effectief die kast uit de jaren 1960, waar opa en oma tijdens het wekelijks bezoek steevast snoep uit tevoorschijn toverden.

Antiek

Een kast uit de jaren 1820. Ouder, duurder en vaak ook een stuk brozer dan vintage. Veeleer iets voor verzamelaars en minder geschikt als hedendaagse opbergruimte in huis. De kast waarvan oma en opa zich nog herinneren dat ze bij hun oma en opa stond en dus iets om zeer voorzichtig mee om te spingen.