Wet tegen rugpijn is nu officieel!

Vanaf 25 mei 2024 is in België de nieuwe wetgeving van kracht die werknemers beter beschermt tegen spier- en skeletaandoeningen. Deze aandoeningen, zoals rug-, schouder-, en polspijn, zijn de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen. De nieuwe regelgeving maakt deel uit van de codex over welzijn op het werk en verplicht werkgevers maatregelen te nemen om deze problemen te voorkomen.

Voor werknemers met een zittende job zijn specifieke maatregelen opgenomen in de nieuwe wetgeving. Werkgevers moeten zorgen voor ergonomische bureaustoelen en geschikt computermateriaal om het risico op musculoskeletale aandoeningen te verkleinen. Ook elektrisch in hoogte verstelbare zit-sta bureaus zijn sterk aan te raden. Daarnaast moeten er extra pauzes worden ingevoerd om langdurig zitten te onderbreken en monotone taken te verminderen door middel van een rotatiesysteem.

Bij het ontwerpen en inrichten van werkplekken moeten werkgevers rekening houden met ergonomische principes. Dit geldt zowel voor nieuwe als bestaande werkplekken. Het implementeren van een preventiebeleid is verplicht, waarbij dit beleid regelmatig geëvalueerd en bijgewerkt moet worden om effectief te blijven.

Tenslotte speelt voorlichting een cruciale rol in de nieuwe regelgeving. Werknemers en preventiecomités moeten uitgebreid geïnformeerd en opgeleid worden over de risico’s van musculoskeletale problemen en de beschikbare preventiemaatregelen. Dit helpt hen bewuster om te gaan met hun werkhouding en de beschikbare ergonomische hulpmiddelen optimaal te benutten.

Ook in orde zijn met de nieuwe wetgeving?
Bestel vandaag nog je ergonomische bureaustoel!