Grote Beer // Samen inoveren

In 2017 werd de laatste hand gelegd aan het innovatiecentrum Grote Beer in Beernem. Inofec voorzag het innovatiecentrum van alle kantoormeubilair en focuste daarbij op het nieuwe werken. Daarbij krijgt de medewerker in het bedrijf ruimte en vrijheid. De werkomgeving, maar ook flexibel kantoormeubilair spelen hierbij een belangrijke rol.

Een industriële look, afgewerkt op maat maar ontdaan van te veel franjes. Innovatiecentrum Grote Beer rijpte en groeide in het hoofd en hart van Stefan Danschotter, om nadien in één jaar tijd gebouwd te worden. Een indrukwekkend korte tijd, als je de ruime inkomhal en de drie verdiepingen van dichtbij bekijkt en ontdekt. Stefan Danschotter spreekt met veel vuur over zijn project.

De naam ‘Grote Beer’ heeft een drievoudige oorsprong. “De link met de gemeente Beernem ligt voor de hand, maar we willen ook een zeker teddybeergehalte hebben voor jonge, startende ondernemers. Toegankelijk, rustig en veilig. Als ik hen kan behoeden voor de fouten die ik destijds zelf maakte, dan zijn ze al een stuk op weg. Ten derde is er vanzelfsprekend het sterrenbeeld: de grote beer is sinds eeuwen een leiding- en richtinggevend teken en dat moet het innovatiecentrum ook zijn.” Zeven kleine, beginnende ondernemingen kunnen groeien met Grote Beer als gids. “Zeven, zoals de sterren die samen het sterrenbeeld vormen. Met het innovatiecentrum beschouw ik mezelf ook opnieuw als een starter en na negentien jaar aan het hoofd van Telecom-IT, samen met mijn vennoot Filip Gelaude, hervind ik hier een plezier dat onvermijdelijk wegebt na twee decennia.”

Startups en netwerken

Nu IC Grote Beer er effectief staat worden ook de bedoelingen van Stefan glashelder. “Starters kunnen hier genieten van de gedeelde faciliteiten: persoonlijk onthaal, praktische zaken, maar vooral ook een uitgebreid netwerk. Ze worden steevast uitgenodigd op elke vorming en elk bedrijfsevenement.”

Dat het niet bij de occasionele organisatie daarvan zal blijven, wordt duidelijk als de bovenste verdieping zich openbaart. Twee zalen, genoemd naar dubbelster Mizar en Alcor, bieden een zee van ruimte en zijn in een handomdraai aanpasbaar aan de specifieke wensen van elke gebruiker. “Over de middag eetzaal, ’s avonds gastlocatie voor een netwerkmoment of receptie. Met of zonder catering, want we beschikken over een compleet uitgeruste industriële keuken, waar we workshops kunnen geven.” Stefan demonstreert de multifunctionaliteit door een eettafel moeiteloos in een receptietafel om te toveren. Dit is ‘af’ en dat wordt duidelijk wanneer je door het gebouw loopt. Het alomtegenwoordige logo als gids, hightech en up-to-date voorzieningen, een eigen wijn en eigen bier, glaspartijen en houtelementen aangevuld met perfect geplaatste meubels.

Flexibiliteit

In het restaurant werden in hoogte verstelbare tafels geplaatst, zodat de ruimte op tien minuten tijd omgevormd kan worden tot een receptie-omgeving. Dezelfde flexibiliteit is terug te vinden in de vergaderzaal. Honderd mensen in een presentatieruimte, of vergaderen met vijftien personen in twee zalen, het kan in een handomdraai, mede dankzij de Wing stoelen en de handige klaptafels.

Geen meubels, maar passie

“Ah, de meubels …” Stefan glimlacht. “Ik heb niet alleen meubeles gekocht bij Marc, ik heb passie, visie en ideeën gekocht. Een tafel is een tafel. Ik was op zoek naar een totaalpakket, maar kreeg bij elke offerte de indruk dat niemand mij begreep. Via een kennis op Dwars door Vlaanderen ontmoette ik Marc en het was meteen anders. Marc dacht mee, interieurvormgevers Stijn en Sharon maakten de tekeningen en ik had inspraak. Er was een wisselwerking. Marc maakte tijd, heeft natuurlijk een bepaalde naturel en lette op details. “Alles hier maakt deel uit van een individueel concept: mijn wensen, met personaliseren als uitgangspunt. Ik ben en was met de standaard niet tevreden. Ik heb de inrichting van Grote Beer gekocht aan mensen, niet uit catalogi.”

De intense samenwerking tussen Stefan en Inofec maakt het mee mogelijk dat IC Grote Beer in amper een jaar uit de grond rees en een richtinggevend baken voor de Beernemse ondernemingswereld werd. “De inrichting van het gebouw werd door Inofec getekend en aangepast, in functie van de meubelen. De inkom en balie dragen hun stempel. Het proces vooraf en nadien de logistiek verliepen vlot, snel en juist. De medewerkers van Inofec delen hetzelfde DNA. Zeg me eens hoeveel plaatsers hun voeten afvegen voor ze op je vasttapijt lopen? Vooraf had ik al die mensen ontmoet tijdens een wedstrijd van Club Brugge. Details, ik zei het al. Praktisch, organisatorisch, alles was geregeld en overwogen. Leveranciers, producenten, Marc stelde zijn netwerk ter beschikking. De glazen wanden zijn er via een kennis van hem gekomen. Hij heeft meer dan zijn best gedaan voor dit project en ik waardeer dat.

Inofec en IC Grote Beer, het resulteerde in een intense samenwerking waarvan Stefan er meer zou willen zien. “Veel ondernemingen focussen op omzet. Winst. Geld. Cijfers. Dit project, en de manier waarop Marc daar mee zijn schouders onder zette, illustreert dat het ook anders kan. Dat hoop ik hier over te brengen naar startups en jonge mensen. Grote Beer is meteen ook een levende showroom voor Inofec en ik ben de bewaarder daarvan. Zo zie ik dat.”